Tuinkalender
checklist met taken voor uw tuin
Er is altijd wel iets te doen in de tuin. Maar wat is het beste moment om bepaalde taken uit te voeren? In onze Tuinkalender vindt u de beste tips over wat u in welke maand kunt doen.
Januari
Een nieuw jaar is aangebroken, tijd voor nieuwe plannen! Nu is het tijd om te dromen en alle tuinprojecten voor komende lente te plannen. En als u droomt van een gazon dat in feite voor zichzelf zorgt, is misschien nu tijd om te gaan nadenken over welke robotmaaier het meest geschikt is voor uw gazon zodat deze kan worden geïnstalleerd en klaar is om te beginnen wanneer het gras weer gaat groeien.
Als het bij u vaak sneeuwt, let dan op hoeveel er valt – een matig dikke sneeuwdeken kan planten en struiken beschermen, maar als deze te zwaar en nat wordt, bestaat het risico dat sommige takken en stengels breken door het gewicht van de sneeuw. Schud de sneeuw voorzichtig van takken en struiken als u ziet dat ze te veel onder het gewicht beginnen te hangen. Bescherm jonge planten en struiken door ze te bedekken met beschermend zeil of folie en fixeer de onderzijde daarvan rond de basis van de plant, zodat kleine hongerige dieren en sneeuw er niet onder kunnen komen. Zo worden uw planten ook beschermd tegen vorst.
Februari
Nu de planning voor komend seizoen in volle gang is, zult u gaan zien dat uw tuin in februari langzaam maar zeker weer tot leven komt. In deze periode moet u de maaier een check-up geven en deze indien nodig wegbrengen voor een reparatie.
Reparateurs kampen in het voorjaar vaak met wachtlijsten dus wees voorbereid voordat het gras begint te groeien en zorg dat u niet achter het net vist bij uw plaatselijke dealer van tuingereedschap.
Februari is de ideale maand om gevoelige planten en struiken zoals witte ceder en buxus te beschermen tegen de lentezon door ze te bedekken met takjes van de kerstboom, of met geweven stoffen zoals jute, om te voorkomen dat ze te vroeg “wakker worden” uit hun winterslaap en gaan proberen om water uit de bevroren grond te zuigen.
Als vaste planten nu uit de grond komen, bedek ze dan met herfstbladeren of takjes als extra bescherming tegen de vorst. In februari kunnen we randen terugsnoeien en mulchen, als dat in de winter nog niet gebeurd is.
Maart
Controleer uw gazon. Ziet u veel mos? Als dit het geval is, hark dit dan voorzichtig weg en bemest en besproei het gras (of gebruik fijn zand als er veel mos is).
Als de sneeuw eenmaal is verdwenen en de temperatuur tussen de 10 en 15 °C is, kunt u uw gazon gaan bemesten. Verspreid de meststof als het regent. Een vuistregel is om uw gazon elke 4-5 weken te bemesten met een geringe hoeveelheid mest en elke 6 tot 8 weken met een grotere hoeveelheid mest.
Zolang er geen knoppen zijn uitgelopen op appel- en perenbomen, kunt u ze nog snoeien. Hetzelfde geldt voor heggen.
April
Begin met onkruid wieden en verwijder dit met wortel en al.
Als het gazon wat slijtage vertoont, is het een goed idee om waar nodig nieuw gras te zaaien of om graszaden gelijkmatig over het hele gazon te verdelen voor de beste resultaten. Houd het oppervlak vochtig en bedek het met vezeldoek voor snellere ontkieming. Als het een droge lente is, is dit ook het moment om uw gazon te bewateren.
Haal uw gazonmaaier en ander tuingereedschap weer uit de berging en zorg ervoor dat ze in goede staat zijn. Reinig alle gereedschappen, indien nodig met roestverwijderaar, en breng olie aan op houten handgrepen. Moet er iets worden gerepareerd of moeten er maaibladen worden geslepen? Is het misschien tijd om nieuw gereedschap te kopen? Als u overweegt om dit seizoen een robotmaaier te kopen, kan onze gids u adviseren welk model voor uw gazon geschikt is.
Mei
Gras begint te groeien bij 6 °C en het is tijd om te beginnen met maaien. Wacht wel tot het gras hoger is dan 5 cm voordat u daadwerkelijk gaat maaien. Houd er rekening mee dat gras het beste gedijt als het wordt gemaaid tot ongeveer 1/3 van de huidige lengte, dus maai het gazon regelmatig. Robotmaaiers doen het zware werk voor u en maaien vaak en op de juiste lengte, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over wanneer u het gras moet maaien.
Een gazon gedijt het best als het wordt belucht waardoor scheuten dichter en fijner groeien. Door het beluchten krijgt het gras meer zuurstof en wordt drainage verbeterd; water en voedingsstoffen dringen door tot in de wortels en het gras produceert meer scheuten. Doe dit echter niet in een te vroeg stadium omdat het gras beschadigd kan raken wanneer het gevoelig is. Wacht tot het gras tot leven is gekomen en u een paar keer hebt gemaaid. Als u een robotmaaier hebt, duid dan voor uzelf aan waar de geleidingskabel zich bevindt om te voorkomen dat de begrenzingsdraad knapt.
Dit is de beste periode om nieuwe bomen en struiken te planten.
Juni
De tuin staat nu in volle bloei en is zeer groen, het gazon zou in deze periode ongeveer een keer per week gemaaid moeten worden.
Ondersteun hoge vaste planten met stokken of staanders zodat ze niet bezwijken bij regenval of onder het gewicht van de bloemen. Snijd verwelkte bloemen af. In de meeste gevallen zullen er weer nieuwe bloemen aangroeien. Bewater nieuw geplante struiken en bomen.
Snoei een sparrenheg in juni of juli. Nu is het de perfecte tijd om uw heg in vorm te snoeien. Door een touw te spannen en daar langs te snoeien, kunt u een zeer rechte heg creëren.
Bemest struiken en vaste planten een tweede keer tegen eind juni.
Juli
Vergeet niet om te bewateren en zorg ervoor dat uw nieuwe beplanting niet uitdroogt. Begin te bewateren wanneer het gras donkergroen wordt, om uitdroging van uw gazon te voorkomen. Als de zomer een droge start heeft gekend, is het een goed idee om zo mogelijk een beetje extra water te geven. Bewater bij voorkeur ’s ochtends, zodat er minder verdampt en vermijd het kortdurend bewateren omdat hierdoor oppervlakkige wortels kunnen ontstaan.
Snoei fruitbomen terug en steun hangende takken zodat deze niet afbreken onder het gewicht van fruit.
Augustus
De snoeiperiode (augustus, september) is begonnen, dus dit is een goed moment om de meeste bomen en struiken te snoeien. Begin met de waterscheuten van de fruitboom en takken die naar binnen groeien. Door fruitbomen uit te dunnen, zullen ze uiteindelijk grotere en betere vruchten produceren.
Een accuaangedreven stoksnoeizaag is een ideaal gereedschap om bij hogere takken van een boom te komen en is bovendien eenvoudig te hanteren. Dun heggen en struiken die uitgebloeid zijn uit en verjong ze.
September
In september-november raden we u aan uw gazon een paar weken voor de eerste vorst te bemesten met herfstmest (stikstofgehalte tussen 3-6%) voor het beste resultaat. Dit zorgt ervoor dat het gras bestand is tegen kou in de winter en dat het in de lente meer groeikracht heeft.
Oogst het fruit van de fruitbomen en verwijder gevallen takken en bladeren van het gazon. De beste tijd om fruitbomen te snoeien, is wanneer u klaar bent met oogsten. Verwijder ook droge en beschimmelde fruitresten die zich nog in de bomen bevinden, omdat deze besmettelijke schimmelziekten kunnen hebben.
Dit is ook een goed moment voor nieuwe aanplant, zoals bloemperken, bomen en struiken. Mocht u een nieuw gazon willen aanleggen, dan kunt u dit het beste ook in september doen. Nu is het een goed moment om weer te beluchten.
Oktober
In deze maand loopt alles in de tuin op zijn eind. Maai het gazon nog een laatste keer. Maai de laatste paar keren met een hogere maaihoogte zodat het gras sterk genoeg is voor de winter en de sneeuw.
Haal uw tuinmeubilair en potplanten binnen. Er kan nachtvorst optreden voor u er erg in hebt en zo voorkomt u dat zowel planten als potten beschadigd raken.
Verzamel de bladeren op het gazon en leg ze op de composthoop of gebruik ze om gevoelige planten te beschermen. Als er een dikke laag bladeren op het gazon achterblijft, is er grotere kans op mos- en schimmelvorming. Zorg dus dat er zo min mogelijk op het gazon ligt voor de winter komt. Met een bladblazer klaart u deze klus snel en makkelijk.
November
De meeste taken waarin u in oktober niet aan toe bent gekomen kunnen, afhankelijk van uw woonsituatie, ook in november nog wel gedaan worden. Als er nog geen sneeuw ligt en de vorst weg blijft, is er nog steeds tijd om het gazon te harken of om voorbereidingen te treffen voor het planten van heggen, bomen of struiken door ruimte te scheppen voor als de lente aanbreekt.
U kunt uw robotmaaier voor de winter stallen of deze naar een van onze erkende Husqvarna-dealers opsturen voor service en winteronderhoud. Houd er rekening mee dat de accu van de robotmaaier volledig moet zijn opgeladen en tijdens de winter vorstvrij moet worden bewaard. Er zijn slimme wandsteunen verkrijgbaar waarmee u de maaier met zijn laadstation kunt ophangen tijdens de winter. Ook zijn er bij ons reinigingskits verkrijgbaar als u de maaier na een lang seizoen wilt schoonmaken.
December
Met de accuserie van Husqvarna kunt u dezelfde accu’s gebruiken voor al uw gereedschap, van bladblazer en kettingzaag tot grasmaaier en trimmer.
Vergeet niet om knaagdierwerende middelen aan te brengen op jonge bomen om de stammen te beschermen tegen hazen, konijnen en herten.
Blijf groenblijvende planten bewateren zolang de grond niet bevroren is, maar zorg dat u bladverliezende struiken NIET bewatert.
Altijd voldoende vermogen met onze accuproducten
In het verleden begon het tuinseizoen als de grasmaaiers van de buren begonnen te ronken. Tegenwoordig gaat dit gepaard met heel wat minder lawaai omdat steeds meer mensen elektrische gereedschappen gebruiken bij het tuinieren en met name de flexibel inzetbare, accuaangedreven gereedschappen. Net als bij elektrische auto’s is de ontwikkeling op het gebied van accuaangedreven tuingereedschappen snel gegaan. “Het vermogen van accuaangedreven producten van Husqvarna is tegenwoordig vergelijkbaar met dat van benzineaangedreven gereedschappen en in sommige gevallen zelfs nog groter. Een ander groot voordeel van onze accuserie is dat u dezelfde accu voor alle producten kunt gebruiken. Zowel flexibel als zuinig!” aldus Magnus Moberg, productspecialist bij Husqvarna.
Voordat u een nieuwe accuaangedreven gazonmaaier, trimmer of kettingzaag koopt, is het een goed idee om de handige koopgids van Husqvarna voor accuproducten te raadplegen. Hierin vindt u snel en eenvoudig alle producten en accu’s die compatibel zijn met uw producten en aansluiten op uw tuinierbehoeften.